Adresă

Corneliu Coposu 51, ap.1

Program:

12:00 – 20:00 (Lun-Vin) 

Tel / FAX

021.318.5301

Mobil

0751.949.472 / 0744.529.579

Mituri desfiintate despre igiena orala

Supozitiile potrivit carora mancatul de fructe inainte de culcare ajuta la curatarea dintilor peste noapte, dar si cele potrivit carora toate tipurile de apa de gura au acelasi efect se numara printre miturile privind igiena orala, potrivit expertilor.

Diferentierea intre ce este mit si ce este adevar factual legat de igiena orala este adeseori dificila, potrivit femalefirst.co.uk.

Expertii in igiena orala vin insa cu precizarile necesare pentru a informa publicul legat de modul corect de ingrijire a danturii.

Una dintre supozitiile gresite des intalnite este aceea ca mancatul de fructe inainte de culcare este suficient pentru curatarea dintilor si nu ar mai fi nevoie de spalarea danturii cu periuta si pasta dinti. Ideea este cat se poate de gresita, sustin expertii. Fructele contin mult zahar care nu este deloc benefic pentru dinti, dimpotriva, creste aciditatea din cavitatea bucala si creaza un mediu propice dezvoltarii excesive a bacteriilor. In plus, din cauza faptului ca in timpul noptii glandele salivare secreta mai putina saliva, dintii sunt expusi unui nivel de aciditate mai mare pe timpul noptii, care in mod obisnuit ar fi mai diluat de prezenta salivei.

O alta supozitie periculoasa este aceea ca nu exista niciun pericol in a folosi aceeasi periuta de dinti cu o alta persoana, lucru foarte periculos, pentru ca acest instrument este purtator de bacterii, care se pot raspandi astfel de la o persoana la alta, iar unele dintre aceste microorganisme pot fi foarte periculoase.

Toate tipurile de apa de gura au acelasi efect. Aceasta afirmatie este falsa. Ca si in cazul pastei de dinti, fiecare apa de gura are ingrediente diferite, unele nefiind potrivite pentru toti utilizatorii. Persoanele care sufera de sindromul gurii uscate, care au ulceratii bucale trebuie sa evite apa de gura care contine alcool.

De asemenea, apa de gura nu inlocuieste utilizarea atei dentare sau a periutelor pentru spatiile interdentare.

Apasarea puternica asupra periutei in timpul spalatului pe dinti nu ajuta la o mai buna curatare a danturii. Modul corect de spalare pe dinti este folosirea unei periute moi spre medie, timp de minimum doua minute, cu miscari circulare pe fiecare dinte, folosind o pasta de dinti cu fluor si ata dentra sau periute interdentare pentru curatarea spatiilor inaccesibile periutei de dinti. Medicii recomanda spalatul pe dinti dupa fiecare masa.

“Gasirea unei solutii pentru a avea o dantura si gingii sanatoase sufera din cauza informatiilor neclare si uneori false oferite prin intermediul miturilor, preconceptiilor si mesajelor publicitare, ca in cazul tuturor aspectelor legate de sanatatea noastra. Diferentierea dintre mit si adevar poate fi dificila, iar obiceiurile privind igiena orala, deprinse in timpul copilariei, pot fi greu de schimbat. Ideea general valabila este ca fiecare persoana sa se spele de minimum doua ori pe zi folosind o periuta si pasta de dinti, timp de doua minute de fiecare data, iar adultii trebuie sa mai foloseasca cel putin o data pe zi ata dentara sau periute interdentare. Utilizarea doar a apei de gura si a unei periute nu va curata placa depusa pe dinti si nici spatiile interdentare”, a declarat Elaine Tilling, specialist in igiena dentara.

Sursa: Mediafax